15 Mayıs 2009 Cuma

Abdulkadir Belhi'nin Hayatı.

Belh’in Kunduz şehri mülhakatından olan Hankah’da 1839 yılında doğmuştur. Özkent Hükümdarı Burhaneddin Kılıç’ın soyundan gelen Nakşibendî şeyhi Seyyid Süleyman Belhi Efendi’nin en büyük oğludur.

1855 senesinde Afganistan’da meydana gelen karışıklıklar yüzünden, ailesi ile birlikte yurtlarından hicret ederek İran ve Irak üzerinden Anadolu’ya geçmişlerdir. Konya’da dört sene kaldıktan sonra Sultan Abdülaziz’in daveti üzerine İstanbul’a gelmişlerdir. Babası İstanbul’da Şeyh Murad Buhari Dergahı’na şeyh olarak tayin edilmiş, babasının vefatından sonra dergahın şeyhliğine getirilmiştir. Seyyid Abdülkadir’i Belhi, Bayrami melamilerinden Bekir Reşad Efendi’ye bağlanmıştır.

Arapça, Farsça, Çağatay ve Türkçe dillerini gayet iyi bilirdi. Asıl adı Gulamı Kadir olup İstanbul’a geldikten sonra Abdulkadir adıyla tanınmıştır. Kırk altı yıl meşihatlik makamında kalmış; seksen altı yaşında iken 15 Mart 1923’te vefat etmiştir. Kabri, dergahın haziresinde medfun bulunan pederlerinin yanındadır. Vasiyetleri üzerine kabirlerine ismi yazılmamıştır.

1 yorum:

  1. Merhaba 1923-1839 = 84 eder. Ama siz yazınızda üstad 86 yaşında vefat etti diye yazmışsınız. Sanırım bir yanlışlık olmuş. Bu yorumu yayınlamanız içinde değil eğer bir yanlışlık varsa düzeltmeniz için yazıyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil